Obszar produkcji Sessantanni 60 Limited Edition Primitivo di Manduria:
Bardzo stare winnice, wybrane w San Marzano i Sawy. Gleba jest przede wszystkim "czerwoną ziemią", o delikatnej teksturze i ogólnie wapiennego podziemia z kilku wschodzących skał. Zaczerwienienie tych gleb znane jest ze względu na obecność tlenków żelaza. Klimat charakteryzuje się wysokimi temperaturami przez cały rok, bardzo mało opadów i szeroki zakres temperatur między dniem i nocą, co ma pozytywny wpływ na jakość winogron. Jest to centralny obszar d.o.p. "Primitivo di Manduria".
Opis: Intensywny rubinowy kolor, szeroki i złożony w nosie, owocowe, z aromatem suszonych śliwek i wiśni, z nutami tytoniu, lekko pikantne.
Pełny aromat wina, miękkie i bogate w garbniki, z nutami kakao, kawy i wanilii na końcu.
Najlepiej smakuje z: czerwone mięso, dziczyzna, dania pikantne.
Kolor: Czerwony
Odmiana winorośli: Primitivo
Winorośl na ha: 5000 krzewów winorośli
Temperatura serwowania: Około 18 °C
Okres zbiorów: Druga połowa września
Winifikacja: winogrona są ręcznie zbierane w zaawansowanym stanie dojrzewania. Maceracji: 18 dni na 80% masy, 25 dni na pozostałe 20% (przy użyciu własnych autochtonicznych drożdży). Termicznie kontrolowanej fermentacji alkoholowej przy 24-26 ° C.
Starzenie się: 12 miesięcy w znakomitych francuskich i amerykańskich beczkach drewnianych.
Starzenie potencjał: wino, które zachowuje swoje właściwości organoleptyczne przez 15 lat.
Wskazana medytacja przy winie!
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.