Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.
Bisol
PROSECCO
Prosecco lepsze niż niegdyś, niestety już nigdy nie będzie tanie Włoskie wino musujące, które w ostatnich latach podbiło cały świat, zdobywając sobie uznanie także w Polsce, powstaje w północnych Włoszech, w strefie leżącej pomiędzy Treviso a Triestem na pograniczu regionów Veneto i Friuli. Najmniej znacząca, ogólna apelacja to Prosecco DOC. Najważniejsze winnice skupione są wokół Treviso – Treviso DOC i w okolicach Triestu – Trieste DOC. Najlepsze siedliska to Asolo, Valdobbiadene i Conegliano mające prawo do prestiżowej apelacji DOCG. Do produkcji prosecco używa się lokalnej odmiany glera (co najmniej 85% w winie). Ponadto wolno stosować kilka innych odmian lokalnych oraz chardonay, pinot bianco i pinot grigio.Wytwarzane zazwyczaj metodą Charmata (druga fermentacja, dająca bąbelki prowadzona jest w dużych zbiornikach) ma zdecydowanie więcej nut owocowych niż szampan czy cava. Owocowe aromaty, delikatny smak oraz niemal zawsze odrobina cukru to powody, dla których świat pokochał prosecco. W ostatnich latach ograniczono obszar, w którym wolno prosecco produkować i wdrożono ściślejszą kontrolę jakości, czemu towarzyszył niestety wzrost cen.