Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.
Paul Lato
Ten tytuł z portalu PinotFile odzwierciedla niezwykłą karierę winemakera, który podążając, jak sam mówi, „za swoimi marzeniami”, stał się twórcą jednych z najbardziej poszukiwanych win z Kalifornii, za którymi tęsknią i o które starają się najlepsze restauracje.
Urodzony w Polsce, na kontynencie amerykańskim zaczynał jako sommelier, kończąc swą przygodę z gastronomią jako szef restauracji w Toronto w 2002, kiedy zdecydował się rozpocząć produkcję własnych win. Już pierwsze butelki wzbudziły zachwyt krytyków, w tym Roberta Parkera, który z reguły przyznaje im oceny pomiędzy 94 a 98 punktów.
Rzadko mamy okazję próbować win tak niezwykłych, technicznie doskonałych, a jednocześnie emocjonujących, wielowarstwowych, finezyjnych. Paul Lato wytwarza swoje wina, pochodzące z najlepszych parceli, dzierżawionych od najwybitniejszych kalifornijskich winiarzy, w niewielkich ilościach (od jednej do sześciu beczek). Nie jest więc łatwo je dostać, tym bardziej, że starają się o nie najlepsze restauracje na świecie, w tym 13 uhonorowanych trzema gwiazdkami Michelin’a.