Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.
Chateau Musar
Jeżeli istnieją na świecie wina, których bezwzględnie trzeba spróbować, bez wątpienia należy do nich Château Musar. Winiarska posiadłość założona przez Gastona Hochara w roku 1930, w dolinie Bekaa w dzisiejszym Libanie, przez wiele lat pracowała na status gwiazdy. Bomba wybuchła w roku 1979 kiedy to na targach wina w Bristolu, znany degustator Michael Broadbent i dziennikarz Robert Voss odkryli wina z Château Musar dla świata. W tym czasie wina produkował już, i robił to aż do roku 2014, syn Gastona, Serge.
Absolwent enologii w Bordeaux, wychowanek słynnego profesora Peynaud, był zwolennikiem naturalnych metod produkcji i unikania różnego rodzaju technologicznych sztuczek. Wina z Château Musar porównywano do burgundów i Bordeaux, ale takie porównania nie mają sensu. Musar, to nie naśladownictwo jakiegokolwiek stylu, to styl i rodzaj wina sam w sobie. Pełne, intensywne, a jednocześnie pełne finezji, z niezwykłą klasą i ogromnym potencjałem dojrzewania, dają podczas degustacji wrażenia jedyne w swoim rodzaju. Dzięki
nieinterwencyjnym metodom produkcji, każdy rocznik Château Musar jest inny. Każdy ma swą niepowtarzalną indywidualność. Wielkie, magiczne wina.