Geografico Brunello di Montalcino oddaje ciemnoczerwony kolor. Trwały i zdecydowany zapach z nutami lukrecji i dojrzałej czarnej wiśni. W smaku pełne i dojrzałe, bogate i gładkie taniny. Dobrze zintegrowana beczka. Wielka elegancja i klasa. Lekko orzechowy długi finisz.
Potrawy: dziczyzna, czerwone mięso pieczone, steki z rusztu - Bistecca alla Fiorentina, ragou z królika, polenta z grzybami, sery.
Winogrono jest zbierane przeważnie w październiku. Fermentacja odbywa się w stalowych kadziach przez 15-20 dni. Charakterystyczny smak i zapach Brunello di Montalcino pochodzi z okresu starzenia kiedy to świeżo sfermentowane wino pochłania aromaty z drewna beczki. Wino dojrzewa w dębie przez okres co najmniej 2 lat i kolejne 6 miesięcy w butelkach. Przed butelkowaniem wino jest nadal przechowywane w temperaturze kontrolowanej średnio przez okres 2 lat i 6 miesięcy. Na rynek trafia po upływie 5 lat od zbiorów.
V
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.