Wino powstaje z rzadkiej odmiany Tempranillo Blanco. Winogrona albinosy odkrył przypadkowo w 1988 lokalny rolnik, pielęgnujący swoją winnicę Murillo de Rio Leza. Badania laboratoryjne próbki potwierdziły, że jest to naturalna mutacja czerwonej odmiany. Po kilku latach dodatkowych badań laboratoryjnych, władze apelacji Rioja wpisały nową odmianę Tempranillo Blanco na listę oficjalnych odmian uprawianych w Rioja. Enolog Bodegas Ontañon zachwycił się bogactwem aromatycznym Tempranillo Blanco i obsadził tą nową odmianą 15 hektarów winnicy.
Wino jest bogate w intensywne zapachy owoców tropikalnych z nutami ananasa, białego kwiatu i cytrusów. Na podniebieniu dobrze zbudowane, mineralne i zrównoważone z dojrzałymi owocami pestkowymi, nutą kwiatu pomarańczy, o ostrej kwasowości i długim wykończeniu.
Potrawy: polecane do drobiu, risotto i pieczonych potraw z warzywami.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.