Baglio Oro Appassi Rosso to wyróżniające się czerwone wino z regionu Terre Siciliane IGT we Włoszech, wyprodukowane z częściowo wysuszonych winogron. Jest to mieszanka odmian Nero d’Avola i Syrah, znana ze swojego bogatego i złożonego profilu. Wino dojrzewa przez 3 miesiące w barrique z francuskiego dębu, a następnie przez kolejne 3 miesiące w butelce przed wprowadzeniem do sprzedaży. Zawartość alkoholu w tym winie wynosi 14,5% obj.
Pod względem serwowania, zaleca się podawanie go w temperaturze 16 – 18 °C. Appassi Rosso jest szczególnie odpowiednie do aperitifów z wędlinami i dojrzałymi serami, doskonale komponuje się również z daniami takimi jak potrawy z dziczyzny, gulasze oraz sery średnio i długo dojrzewające. Wino charakteryzuje się intensywną czerwoną barwą z purpurowymi nutami, a jego bukiet wyróżniają aromaty czarnej wiśni, wiśni, truskawek i karmelizowanych fig. Smak jest opisany jako strukturalny, pełny, smakowity i otulający, z przyjemną obecnością tanin.
Winnica Baglio Oro, w której produkowane jest to wino, została zrewitalizowana w 2008 roku przez Michele Cottone i Francesco Laudicinę. Połączyli oni nowoczesne technologie produkcji wina z tradycyjnymi metodami, aby ukazać energię i ciepło sycylijskiego terroir. Winnica znajduje się pośród 100 hektarów winnic, gdzie uprawiane są rodzime odmiany takie jak Grillo, Grecanico, Inzolia, Catarratto, Nero d’Avola i Frappato, a także międzynarodowe odmiany, takie jak Syrah, Cabernet Sauvignon i Merlot, które znakomicie przyjęły się w tym regionie. Winnice są starannie zarządzane, a winogrona są zbierane ręcznie, aby szanować i wyrażać terroir poprzez ich wina
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.