Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.
To wino pochodzi z maleńkiej działki starych krzewów, zaledwie 22 rzędy. Roczna produkcja nie przekracza 3,5 tys. butelek. Three pines Syrah jest bardzo aromatyczny, z jedwabistymi taninami i dobrą koncentracją owocu. Pierwsze odczucie to wspaniały balans pomiędzy mocą i elegancją. Jednak wino nie przytłacza, pełno tu kwiatowych akcentów z nieodłączną nutą pieprzu, ale usta są gładkie i kojące, jak gdyby był to "okład z fiołków".
Stark-Conde leży w przepięknej Dolinie Jonkershoek in Stellenbosch. Winorośl posadzono na stromych zboczach, a parcele znajdują się na wysokości od 150 do 600 metrów nad poziomem morza, co nadaje każdej indywidualny charakter. Duże wysokości i zróżnicowane strukturalnie gleby Doliny Jonkershoek są idealne do uprawy Cabernet Sauvignon i innych bordoskich odmian. Wina stąd są często opisywane jako eleganckie, bogate w owoce i jedwabiste, miękkie taniny. W Stark-Conde trzymają się tradycyjnych metod: fermentacji w otwartych kadziach, starannej selekcji winogron, ręcznego mieszania moszczu, wyciskania w prasach koszykowych i dojrzewania w małych beczkach z francuskiego dębu. Sztuka tworzenia wina wymaga cierpliwości i odrobiny szaleństwa, które pozwala wierzyć, że najkrótsza droga pomiędzy dwoma punktami, to zawsze ta właściwa. To klucz do sukcesu eleganckich win, z jakich słynie winnica Stark-Conde.
Winogrona zebrano ręcznie pod koniec lutego do kilkunastolitrowych pojemników i przez noc schłodzono do temperatury 14° C. Potem delikatnie wyciśnięto je do małych, otwartych kadzi i poddano przez kilka dni maceracji na zimno. Pozostawiono również niewielką część całych kiści, których nie wyciskano. Czapę przez pierwsze kilka dni mieszano co 4-6 godzin, później co 6-8 godzin. Po osiągnięciu wytrawności wino wyciśnięto w prasie koszykowej i przepompowano do beczek, gdzie zaszła fermentacja malolaktyczna. Wszystkie beczki (poj. 300 litrów) były zrobione z francuskiego dębu, w 40% nowe. Po 22 miesiącach w beczkach wino zabutelkowano bez filtracji oraz bez klarowania.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.