Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.
Cimaio pochodzi z pojedynczej działki, osłoniętej od wiatru i położonej w pobliżu rzeki, co sprzyja wilgotnemu mikroklimatowi. Dzięki temu owoce podatne są na tworzenie się szlachetnej pleśni (botrytis cinerea). Zbiór odbywa się na poczatku grudnia, a grona zbierane są ręcznie do małych, 10 kg pojemników. Po dotarciu do winnicy, owoce są chłodzone i poddane statycznej dekantacji przez 3 dni. Potem rozpoczyna się fermentacja. Po upływie 4-5 dni, gdy poziom cukru spada do 50-60 g/l, połowa wina trafia do dębowych kadzi, gdzie fermentacja trwa, aż do deaktywacji drożdży. Druga połowa, która pozostawała w stalowych kadziach, fermentuje do momentu gdy cukier osiąga 26-28 g/l. Kolejnym etapem jest połączenie ze sobą obu mas, następuje to mniej więcej po 6 miesiącach. Kolejno, wino pozostaje w tankach przez następny rok. Wtedy, po delikatnej filtracji i klarowaniu jest butelkowane. Ostatnim etapem jest odpoczynek i dojrzewanie w butelkach przez 24 miesiące, by w końcu, ku radości konsumentów, trafić na rynek.
To wino wzbogaci smak długo dojrzewających serów. Jest znakomite do smażonej wątróbki, pasztetu z dziczyzny czy foie gras. Warto go spróbować do wędzonych ryb czy bouillebaisse. Lub zupełnie samo, jako wino medytacyjne na zakończenie posiłku.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.