Vindoro Negroamaro jest winem o szerokim i złożonym bukiecie z nutami przypraw. Ukazuje słodkie aromaty miękkich owoców i wiśniowego dżemu. W smaku pełne, gładkie i zrównoważone, bogate w delikatne taniny, z przyjemnie długotrwałym finiszem.
Potrawy: pierwsze dania o bogatym smaku, czerwone mięso, dziczyzna i dojrzały ser. Wino do medytacji.
Temperatura serwowania: 18°C
Winogrona zbiera się ręcznie za pomocą małych koszyczków. Maceracja: 18 dni na 80% masy, 25 dni na 20% z użyciem rodzimych drożdży wyselekcjonowanych w winnicy. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze 24-26°C.
Dojrzewanie przez 12 miesięcy w beczce z dębu francuskiego i kaukaskiego.
Nagrody:
Berliner Wine Trophy 2014 zloto
Mundus Vini 2014 srebro
Lyon International Competition 2014 srebro
Mundus Vini 2013 srebro
Japan Wine Chellange 2013 brąz
Shanghai International Wine Challenge 2013 brąz