Serragrilli Barbaresco
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Odmiana winogron: 100% Nebbiolo
Temperatura podawania: 16-18 °C
Wino o typowej, granatowej barwie. Aromaty bardzo eleganckie, bogate i skoncentrowane z owocowo pikantnymi nutami czarnej porzeczki i jeżyny, pieprzu i delikatnej konfitury owocowej. W ustach ciepłe i miękkie z dobrą kwasowością i gęstymi, ale wysokiej jakości taninami, o bardzo długim finiszu.
Potrawy: idealne z wołowiną, gulaszem, dziczyzną marynowaną w winie Nebbiolo, sery długo dojrzewające z różnych gatunków.
Winifikacja i dojrzewanie: fermentacja alkoholowa w stalowych zbiornikach w kontrolowanej temperaturze. Pod koniec procesu wino jest umieszczane w nowych beczkach z francuskiego dębu Allier na 18 miesięcy, po czym kończy się trzyletnie dojrzewanie w beczkach z francuskiego dębu. Po butelkowaniu leżakuje w piwnicy co najmniej 8 miesięcy. Wino im starsze tym jest lepsze.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.