Serragrilli Dolcetto d'Alba Alessandro II
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Odmiana winogron: 100% Dolcetto d'Alba
Temperatura podawania: 15-17 °C
Barwa rubinowo czerwona, wpadająca w odcień fioletu. Aromat intensywny, bardzo trwały winny bukiet, z owocowymi nutami przywodzącymi na myśl czerwone jagody i śliwki oraz krótkotrwałą pikantność. Na podniebieniu świeże, soczyste i taniczne, o dobrej strukturze.
Potrawy: pasuje do pikantnych potraw lub gotowanych z dużą ilością czosnku. Dzięki temu dobrze komponuje się z kuchnią azjatycką, w której smaki są bardzo szczególne.
Winifikacja: fermentuje na skórkach pierwsze 10-12 dni w kontrolowanej temperaturze. Po zakończeniu fermentacji malolaktycznej, czeka na nadejście ciepłej pogody, zanim nastąpi butelkowanie. Starzenie 6-8 miesięcy po rozlaniu do butelek.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.